Opțiunea Add-On

Opțiunea Add-On permite adăugarea unor pagini web adiționale, peste site-ul principal al abonamentului dv. cu un cost adițional zero și folosind aceași interfață cPanel.

Această opțiune este foarte comodă și de obicei duce la activarea mai multor site-uri de test, experimentale sau chiar site-uri de producție personale sau ale unor crieteni sau cunoscuți.

Din păcate, în timp am ajuns să observăm că dezavantajele, chiar dacă nu sunt evidente pot fi în multe cazuri chiar dramatice. Ca soluție ce elimină complet problemele opțiunii Add-On am introdus abonamentul Basic, la un preț mult mai mic. Pentru a putea menține prețul scăzut acest abonament are resurse alocate mai mici însă conține toate elementele unui abonament de producție normal, incluzând chiar și IP-ul dedicat și certificatul SSL inclus.

Mai jos vom exemplifica o parte problemele opțiunii Add-On, care au dus într-un final la decizia de a elimina această opțiune din abonamentele ROHOST. Vă recomandăm de asemenea să nu folosiți această opțiune nici la alți furnizori de găzduire. Chiar dacă pare atractivă inițial, la prima problemă cu această opțiune veți observa că dezavantajele sunt considerabil mai mari decât toate avantajele cumulate.

Securitate compromisă

Un domeniu Add-On este de obicei adăugat peste un abonament mai mare, cu un site în producție. Chiar dacă site-ul principal este dezvoltat și administrat corect este foarte probabil ca Add-On-urile să nu primească aceași atenție. La prima problemă de securitate pe Add-On va fi expus complet tot abonamentul de găzduire. Site-ul în producție, datele private ale clienților, date legate de afacerea dv., email-urile prin care vă desfășurați afacerea și poate chiar și email-uri private … toate aparțin hackerilor, sunt publice sau chiar șterse.

Dacă pe un abonament sunt 2, 3, … 10 Add-On-uri, se multiplică și șansele de a avea probleme. Mai mult, se multimplică și problemele pentru că se pierde controlul asupra tuturor datelor.

Din păcate scenariul acesta nu e doar teoretic. Avem săptămânal clienți ce au probleme cauzate de folosirea acestei opțiuni. În ultimul timp chiar am observat că aceste probleme sunt în creștere.

Considerăm că această opțiune a devenit prea toxică pentru tipul de servicii pe care vrem să le promovăm. Pentru a veni totuși cu o soluție și pentru site-urile mai mici sau experimentale am introdus abonamentul de găzduire Basic, la un preț considerabil mai mic decât abonamentele obișnuite.

Lipsa unui IP dedicat

Tehnic se poate asocia un IP dedicat per abonament de găzduire. Abonamentul principal cât și toate Add-On-urile vor folosi același IP. Toate email-urile trimise vor fi trimise de la același IP.

Dacă unul dintre Add-On-uri e compromis și trimite, fără intenție, mesaje SPAM va avea efecte de lungă durată asupra IP-ului întregului abonament și astfel va afecta mesajele tuturor doemniilor. Mai mult, site-urile cu IP-uri depunctate riscă să aibă probleme în motoarele de căutare.

Toate abonamentele ROHOST beneficiază de un IP dedicat inclus și astfel sunt izolate de problemele de acest gen și bineînțeles au punctaj maxim în motoarele de căutare, în ceea ce privește IP-ul.

Site-uri diferite / Versiuni diferite

Una dintre problemele des întâlnite e faptul că pe unele domenii Add-On e nevoie de alte versiuni de PHP, MySQL, Apache … Pentru a avea aceste versiuni, de multe ori e nevoie de transferul abonamentului pe un alt server. Trensferul se poate face doar pentru întregul abonament și astfel pentru a schimba versiunile unui domeniu se ajunge la a schimba versiunile pentru toate domeniile. Odată cu schimbarea versiunilor este foarte probabil că e nevoie și de modificări la abonamentele care pe vechiul server nu aveau nici o problemă.

În varianta în care fiecare domeniu are propriul abonament schimbările de versiuni de pe unul din domenii nu influențează în nici un fel celelalte domenii.

Imposibilitatea de transfer pentru optimizări de viteză

Dacă unul sau mai multe site-uri cresc ca și număr de vizitatori și se dorește transferul pe un server mai performant ne lovim de aceași problemă. Add-On-urile nu se pot transfera singure ci necesită transferul întregului abonament. Mutarea de pe Add-On pe un abonament separat, exact atunci când graba e mai mare vine cu alte probleme și aproape niciodată nu se realizează fără complicații.

Pentru o izolare și o administrare corectă soluția la care se ajunge într-un final este din nou ca fiecare domeniu să fie activat pe abonament propriu.

Multe proiecte “moarte”

Faptul că pe un abonament se pot găzdui multe domenii nu face decât să ne invite la adăugarea lor. Și nouă ni se întâmplă același lucru … în loc sa ne concentrăm pe câteva proiecte mai valoroase ajungem să “administrăm” zeci de proiecte însă într-un final să nu mai alocăm timpul necesar nici măcar celor mai importante.

Având un abonament explicit dedicat unui singur proiect vom aloca un minim necesar și de atenție pentru a-l duce puțin mai departe.


Pentru a consulta oferta ROHOST puteți vizita paginile de Găzduire Web Standard respectiv Găzduire Web Activ.